Hjälm Hövding 2.0 (utgått)

Artikelnr: X-2792 Kategorier: , , , ,

Den här produkten är just nu slut i lager och inte tillgänglig.

Hjälm Hövding 2.0 (utgått)

Cykelhjälmen Hövding innehåller sensorer som kontinuerligt registrerar cyklistens rörelser när den är påslagen. Sensorerna känner av hastighetsförändring och vinkelförändring hos cyklisten och skiljer på normal cykling och olyckor. Vid en olycka registrerar Hövding att ett onormalt rörelsemönster uppstår och tar beslut om att blåsa upp. Uppblåsningen tar en tiondels sekund (0,1 sekund) och airbagen är fullt uppblåst innan cyklisten slår i huvudet. Bakom produkten Hövding ligger sju års utveckling, som har skett i samarbete med experter inom cyklistskallskador, airbagteknologi, matematik och krocktester.

Framtagningen av Hövding har föregåtts av ett intensivt forskningsarbete som pågått sedan 2005. Under åren har företaget utvecklat en unik expertis inom airbaghjälmteknologi. Tusentals cykelolyckor har iscensatts och jämförts med hundratals timmar av normal cykling med Hövding. Utvecklingsarbetet kring Hövding har resulterat i ett flertal patent och pågående patentansökningar.

Airbagen är utformad som en huva och tillverkad i slitstarkt nylon som tål att skrapas mot asfalt. Hövding skyddar mycket stora delar av huvudet, men lämnar samtidigt synfältet fritt. Gasgeneratorn som fyller airbagen med gas är placerad i en behållare i kragen på cyklistens rygg. Gasgeneratorn i Hövding är en s.k. kallgasgenerator med heliumgas.

HÖVDING ÄR MARKNADENS SÄKRASTE CYKELHJÄLM

I försäkringsbolaget Folksams test av ett stort antal cykelhjälmar på den svenska marknaden 2015 uppvisade Hövding mer än tre gånger bättre stötupptagningsförmåga än alla andra hjälmar. Man genomförde ett islagstest där samtliga traditionella hjälmar låg omkring 250 g, jämfört med airbagcykelhjälmen Hövding som noterade endast 65 g. (Ju lägre värde, desto bättre är hjälmens förmåga att skydda huvudet i en olycka.)

Skadekonsekvenserna från Folksams islagstest har nu analyserats och dessa visar att med en traditionell cykelhjälm i denna typ av olycka är sannolikheten för svår huvudskada ungefär 90 procent och risken för dödlig skada hela 30 procent. Genom att använda en airbagcykelhjälm från Hövding vid samma olycka minskar skaderisken drastiskt. Risken för svår huvudskada är då endast 2 procent och risken för dödlig skada nästan obefintlig.

Alla cykelhjälmar som säljs på marknaden måste vara CE-märkta. För att få CE-märkning krävs att en cykelhjälm dämpar accelerationskraften vid ett huvudislag ner till 250 g. Det tolererade maxvärdet är alarmerande högt och ligger klart över skadegenererande våldsnivåer. Det innebär att en hjälm som klarar dagens lagkrav på 250 g ändå kan ge allvarliga – till och med dödliga – huvudskador vid en cykelolycka. Om kravet hade satts utifrån Hövdings skyddsnivå skulle alla andra hjälmar bli underkända.

 

NYHETER MED HÖVDING 2.0

Hövding 2.0, som lanserades 2015, har exakt samma funktionalitet och elektronik som Hövding 1.0. Skillnaderna ligger i första hand i bekvämligheten:

  • All elektronik finns nu på Hövdings baksida. Därmed har kragen blivit lättare och mjukare och skönare att bära.
  • En ny batteriindikator visar batteriets laddningsgrad vid knapptryckning (och inte bara vid laddning).
  • Vid köp ingår nu alltid ett svart skal, andra skal finns fortfarande som tillbehör, dock till ett lägre pris.

 

ANVÄNDNING AV HÖVDING

Du aktiverar Hövding genom att dra upp dragkedjan och knäppa on/off-knappen på kragens högra sida. Du slår av Hövding genom att knäppa upp on/off-knappen. En ljudsignal och lysdioder som börjar lysa talar om att Hövding är igång. Då man slår av Hövding släcks dioderna och en annan ljudsignal signalerar att Hövding har slagits av. Framtill på kragen finns ingång för batteriladdning via en Micro-USB kontakt.

Batteriet laddas enkelt via dator med hjälp av medföljande USB kabel, när ljus samt ljud signalerar att batterinivån är låg (efter ca 10 timmars cykling). Det går även att ladda Hövding via vägguttaget med hjälp av en vanlig mobiltelefonladdare med Micro-USB.

Kragen är sydd i vattentätt funktionstyg som ger bästa tänkbara skydd av det inbyggda airbagsystemet. Själva kragen går inte att tvätta, men skyddas mot slitage, svett och smuts av det omslutande skalet i tyg. Fläckar på kragen kan dock försiktigt gnuggas bort med en fuktig trasa. Kragen är ergonomisk utformat med jämn viktfördelning över axlarna. Den är något tyngre bak än fram för att vikten skall vila mot ryggen när du sitter på cykeln.

Det omslutande skalets främsta funktion är att ge dig möjlighet att förändra Hövdings utseende. Skalet är lätt att ta av och tvätta eller byta mot ett annat som matchar din outfit.

 

EFTER EN OLYCKA

Inuti kragen finns en så kallad svart låda som sparar tio sekunders data från cyklistens rörelsemönster i samband med en olycka. I vissa fall kan data från en olycka vara både intressant och värdefull för oss i vårt fortsatta utvecklingsarbete.

De flesta försäkringsbolag täcker kostnaden (minus självrisk) för en ny Hövding efter en olycka via din hemförsäkring. Kontakta ditt försäkringsbolag för att se hur de hanterar ditt fall.

STORLEKSGUIDE

Hövding finns för närvarande i tre storlekar; Small (S), Medium (M) och Large (L). Storleken avser halsmåttet.

  • Small rekommenderas för en halsomkrets som är mindre än 36 cm.
  • Medium rekommenderas för en halsomkretsmed som är mellan 34 och 42 cm.
  • Large rekommenderas för en halsomkretsmed som är mellan 38 och 45 cm.

Huvudomfånget är detsamma för samtliga modeller, alla Hövding modeller passar ett huvudomfång från 52 till 59 cm. För funktionens / säkerhetens skull spelar det ingen roll om Hövding sitter tight eller löst kring din hals.

Allmänt

Storlek
S

Varumärke

Hövding

Hövdings Historia

Idén till en ny typ av cykelhjälm föddes år 2005 när en lag gjorde det obligatoriskt med cykelhjälm för barn under 15 år i Sverige. I samband med detta debatterades om hjälmtvång även borde införas för vuxna cyklister. Två studenter av Industridesign, Anna Haupt och Terese Alstin, bestämde sig för att undersöka om det var möjligt att designa en cykelhjälm som människor skulle vilja använda – med eller utan hjälmtvång. I sitt examensarbete tog de fram konceptet airbagcykelhjälm.

Airbagcykelhjälmen fick redan från början mycket uppmärksamhet för sin innovativa design. År 2006 vann Hövding tävlingen Venture Cup, där unga entreprenörer får hjälp att utveckla sin idé till en hållbar affärsplan, och samma år startades Hövding Sverige AB. Det tog sju år att ta Hövding från koncept till godkänd och certifierad produkt. Idag har Hövding sålts i mer än 130 000 exemplar.

Arbetet med att ta fram en hjälm som alla ville använda hade en oväntad men välkommen sidoeffekt: Hövdings unika airbagsystem visade sig erbjuda cyklister ett överlägset skydd mot huvudskador. Enligt tester genomförda vid välrenommerade Stanford University skyddar Hövding upp till åtta gånger bättre än en traditionell cykelhjälm.

Det mesta vi åstadkommit är sådant som andra sagt var omöjligt: Det är omöjligt att göra en airbag på det sättet. Det är omöjligt att förstå rörelsemönstret hos en cyklist och upptäcka olyckor. Det är omöjligt att få en cykelhjälm med airbag godkänd och certifierad. Genom att ständigt göra det omöjliga har vi förvärvat en unik expertis inom airbaghjälmteknologi, vilket resulterat i en mängd globala patent.

Hövding har genom åren växt från två personer med en bra idé, till ett börsnoterat företag som kan hantera allt från utveckling och tillverkning av en produkt till marknadsföring och försäljning. Idag finns cirka 35 medarbetare på Hövding som alla triggas av att höra ordet ”omöjligt”. Hövdings airbaghjälm för cyklister finns på 16 marknader i Europa samt i Japan. Huvudkontoret ligger i en gammal chokladfabrik i Malmö – världens sjätte bästa cykelstad.

VI MONTERAR & JUSTERAR DIN ELCYKEL

PROVKÖRD I VÅRT TESTCENTER

TILLBEHÖR

599 kr

Cykeltillbehör

Hjälm Hövding 3.0

2 990 kr
999 kr