Elcykelpremien

Från den 1 februari 2018 kan du som köper elcykel söka bidrag hos Naturvårdsverket. Tanken med premien är att fler människor ska få möjligheten att byta ut bilen mot ett mer miljövänligt transportmedel och på så sätt bidra till minskade utsläpp och mindre trängsel. Bidraget gäller retroaktivt från och med den 20 september 2017. Köp din elcykel hos Elcykelpunkten – vi hjälper dig med alla frågor kring elcykelpremien. REGERINGEN HAR BESLUTAT ATT ÅTERKALLA DETTA BIDRAG. 

VIlka kan få bidraget? 

Stålhästen elcykel primaMan har 6 månader på sig att skicka in kvittot till Naturvårdsverket. Det kommer att dröja till våren 2018 innan man som privatperson kan räkna med att få premien utbetald. För att få bidraget för sin elcykel måste följande vara uppfyllt:

 • Premien riktar sig till privatpersoner som har fyllt 18 år.
 • Premien kan användas en gång per person.
 • Premien gäller för den som köper en ny elcykel, elmoped eller elmotorcykel.
 • Vissa fordon som är avsedda för användning av personer med fysisk funktionsnedsättning omfattas av premien, exempelvis eldriven rullstol och hand-elcykel.
 • Premien omfattar inte exempelvis segway, eldriven sparkcykel eller hoverboard.
 • Elfordonet ska kunna identifieras med ramnummer på kvittot eller en annan handling. Detta kan vi som återförsäljare hjälpa till med.
 • Elcykel måste vara CE-märkt eller överensstämma med standarden SS-EN 15194 Cyklar – Elassisterade cyklar – EPAC. Alla våra elcyklar på Elcykelpunkten är CE-märkta med standarden EN15194.
 • Premien motsvarar 25 procent av priset på fordonet, inklusive moms. Maxbeloppet av bidraget får vara högst 10 000 kronor.

Hur ansöker man?

Man ansöker via ett digitalt formulär där man behöver bifoga kvitton m.m. Ansökan finns via Naturvårdsverkets webbplats som du hittar här.

När betalas pengarna ut?

De första utbetalningarna kommer att ske i april 2018. Naturvårdsverket hanterar ansökningarna i turordning från det att de skickats in.

 

Kan man söka bidrag för cykel man fått i present?

Ja, det kan man. Dock kan man bara söka bidraget en gång, för ett fordon. Om du fått en elcykel i present och någon annans namn står på kvittot, kan antingen du själv eller personen som betalat söka premien.

Köp din elcykel från Elcykelpunkten

Varmt välkommen att handla din elcykel hos Elcykelpunkten. Lägst prisgaranti och fri frakt inom hela Sverige på alla cyklar. Glöm inte bort att du kan provcykla eller låna en cykel i upp till 48h i vår butik i Stockholm innan ditt köp.

Vilka elcyklar omfattas av bidraget?

Elcyklarna som omfattas av bidraget delas in i två kategorier. Den ena är elfordon utan trampor, som är avsedda för personer med fysisk funktionsnedsättning. De har ingen effektbegränsning men en maxhastighet på 20 km i timmen (ex. elrullstol, el-skoter). Den andra typen är elcyklar med trampor, där:

 • Motorns kontinuerliga märkeffekt får vara högst 250 watt vilket alla våra cyklar har.
 • Elmotorn kopplas in när trycket på tramporna ökar, till exempel för att göra det lättare att trampa i uppförsbackar och i motvind.
 • Motorn får endast förstärka kraften från tramporna och får inte ge något krafttillskott vid hastigheter över 25 km/tim.

Om ett fordon är konstruerat för att drivas med en tramp- och vevanordning men har en motor med nettoeffekt på 250-1000 watt klassas som en elmoped, och inte som en elcykel. Har du frågor om bidraget så finns Naturvårdsverket på: kundtjanst@naturvardsverket.se

VI MONTERAR & JUSTERAR DIN ELCYKEL INNAN LEVERANS

fri frakt elcykel

1-3 DAGAR FRI FRAKT
DIREKT TILL DÖRREN