låna elcykel

PROVTESTA ELCYKEL INNAN KÖP

VI MONTERAR & JUSTERAR ELCYKLARNA INNAN LEVERANS

fri frakt elcykel

FRI FRAKT
DIREKT TILL ERT KONTOR

Vill ni ge era anställda en förmånselcykel utan kostnad?

Den anställde får upp till 30-40% rabatt istället för att köpa den privat. Bra för miljö, friskare personal och framförallt nöjd personal som känner att företaget satsar på de anställda är våra erfarenheter. Vi kan i vissa fall ta med några elcyklar till er så får ni (och de anställda) prova några olika modeller. Läs mer nedan hur detta är kostnadsfritt.

Vad är en förmånselcykel?

En förmånscykel är när ett företag köper eller leasar en cykel som en anställd kan använda i tjänsten och/eller bara privat. Förmånen ska beskattas av den anställde och företaget ska betala arbetsgivaravgifter på förmånen. Skatteverket har då räknat ut en summa (förmånsvärde) som består av cykelpriset, kapitalkostnad och servicekostnad. Summan läggs på den anställdes lön genom bruttolöneavdrag. Företaget får en sänkt arbetsgivaravgift eftersom bruttolönen sänks med förmånsvärdet. Däremot behöver företaget betala arbetsgivaravgift på förmånen = kostnadsneutralt för företaget.

Batavus elcyklar är kända för sin kvalité och har Sveriges mest sålda elcykel.

Vad kostar det mig som anställd?

Räkneexempel på en elcykel med betalning i 6 år genom bruttolöneavdrag:

  Förklaring Belopp
  Cykelns pris + service (ink.moms) 10 000 kr
  Avskrivning per år 1 666 kr
  Avskrivning per år + servicekostnad 1 966 kr
  Kapitalkostnad per år (1% + statslåneräntan som år 2019 är 0,51%) 148 kr
  Totalt förmånsvärde per år 2 113 kr
  Förmånsvärde/månad – Brutto 176 kr
  Förmånsvärde/månad – Netto (summan du får ut mindre i lön) 53 kr
  Förmånsvärde/månad – Netto (För de som har högre bruttoinkomst än 689 300 kr) 88 kr


Den summa du får ut mindre i lön per månad är alltså 53 kr eller 88 kr beroende på om du kommer upp i brytpunkten och betalar statlig skatt som år 2019 ligger på 689 300 kr.

Vad kostar det mig som arbetsgivare?

Med bruttolöneavdrag får företaget en sänkt arbetsgivaravgift eftersom den anställdes bruttolön sänks med förmånsvärdet. Däremot behöver företaget betala arbetsgivaravgift på förmånen = kostnadsneutralt för företaget. Bruttolöneavdraget är vanligast förekommande.

Räkneexempel:

Om man tar samma exempel som ovan med en elcykel som kostar 10 000 kr så är förmånsvärdet 176 kr per månad i sex år.

  Förklaring Belopp
 Anställdes bruttolön 30 000 kr
 Nedskrivning av lön genom bruttolöneavdrag på elcykel -176 kr
  Arbetsgivaravgift på cykelförmån 176 kr
  Anställdes bruttolön 30 000 kr
= kostnadsneutralt

Vanliga frågor:

Har ni även vanliga cyklar?
Ja, vi har även vanliga cyklar, mountainbikes, racer och hybridcyklar. Vanliga cyklar erbjuder vi till företag som önskar förmånscyklar då man även får inloggning till vår webbportal där de anställda enkelt kan göra sina beställningar så ni som arbetsgivare slipper all administration.

Vad kostar det att köpa loss cykeln efter avtalstiden?
Enligt Skatteverkets regelverk ska utköp göras till gällande marknadsvärde vid den aktuella tidpunkten för utköpet. Vi har därför ingen möjlighet att förutbestämma ett utköpspris men däremot så har vi kostnader för att ta tillbaka elcykeln, utföra service och fixa iordning den och sen administration för att sälja elcykeln och därav brukar det bli mycket förmånligt att istället köpa ut elcykeln.

Blir det mycket administration för oss som arbetsgivare?
Vi vet att man som arbetsgivare inte vill belasta sin organisation mer än nödvändigt med administration och svaret är enkelt. I vårt erbjudande sköter vi det mesta – leverans, service och support samt försäkringsärenden – helt kostnadsfritt. Man får tillgång till förmånsportalen där ni som företag får en specifik inloggning för era anställda där de kan välja vilka elcyklar eller cyklar man ska köpa. Vi sköter hela beställningen och leveransen.

Måste man köpa loss sin cykel?
Nej, efter hyrestiden går det bra att lämna tillbaka cykeln. Man kan även byta mot en ny.

Hur beställer den anställde sin förmånscykel?
Vi har en webbportal där vi skapar ett konto för er som arbetsgivare och den anställde kan sen logga in för att göra beställningar. Där ser man priset per månad istället för totalpriset så man ser löneeffekten direkt. Den ser likadan ut som vår webshop här. Där har vi även lagt upp er förmånspolicy, försäkring m.m så ni får allt samlat på ett ställe.

Vem tecknar man avtalet med?
Avtalet tecknas mellan Arbetsgivaren och Arbetstagaren. Där kan man specificera vilka förutsättningar som gäller om tex den anställde skulle sluta på egen begäran osv. Avtalet är ett så kallat ”Underuthyrningsavtal” mellan er.

Vad händer om anställningen upphör under avtalet?
Detta kan man specificera i den förmånspolicy som ni skriver och detta är något ni självklart kan få ta del av oss för att det ska underlätta för er. Om en anställd slutar så kan arbetsgivaren reglera återstående bruttolöneavdrag på slutlönen och den anställde kan använda cykeln under hela avtalet. Alternativt kan man köpa loss cykeln till vid den tiden gällande marknadsvärde.

Har ni också vanliga cyklar?
Självklart. Vi vet att man oftast vill ha en leverantör för att erbjuda sina anställda både vanliga cyklar men också elcyklar och i vår förmånsportal som man kan logga in på så ser man hela utbudet. 

Ingår service?
Vi har möjligheten att erbjuda service i hela Sverige tack vare vårt servicepartner-nätverk. Vi har kunniga cykelverkstäder för att ni ska kunna känna er trygga oavsett vart i Sverige ni befinner er. Det beror på ditt avtal. Vi kan även erbjuda På plats-service via vår mobila serviceverksamhet i vissa städer och ni kan då även passa på att ge andra anställda att också få ge service på sina cyklar för att främja cykelkulturen inom företaget. 

Visste du att?

 • 70 % av de som valt cykelförmån arbetspendlar aktivt
 • 80 % hade inte tänkt att välja en cykel innan frågan kom
 • 40 % känner att förmånen förändrat deras resande

Läs mer om när Jönköpings kommun gav sina anställda en chans till en cykelförmån.

Varför erbjuda förmånscykel?

 • Ingen kostnad för arbetsgivaren att erbjuda förmånscykel via bruttolöneavdraget
 • 30-40% rabatt för den anställde jämfört med ett privatköp
 • Attraktiv arbetsgivare
 • Ett halvt ton mindre koldioxidutsläpp jämfört med att åka bil (Enligt ”Journal of Cleaner Production” den 10 January 2017)
 • Färre sjukskrivningar
 • Slipp komma fram svettig
 • Träning på hemvägen, koppla bort elen.

Varför använda Elcykelpunkten?

 • Sveriges största elcykelsortiment.
 • Servicepartner i varje stad i hela Sverige. I vissa städer har vi även På plats service.
 • Bra priser.
 • Serviceavtal kan läggas till. Samtidigt kan vi göra service på övriga cyklar för de anställda som en förmån och uppmuntring att cykla mera.
 • Provtesta gratis (vid vissa beställningar kan vi komma ut så får ni testköra några modeller)
 • Leasing möjligt via Wasa kredit

Hur går beställningen praktiskt till?

Vanligast är att företaget bestämmer ett prisintervall för vad cykeln får kosta. Därefter kan den anställde logga in på vår webbportal där man väljer en cykel som passar. Där står priserna per månad så man ser vad den faktiska effekten blir. Ska företagets hela kostnad för förmånscykeln bäras av den anställde via t.ex. bruttolöneavdrag är det ofta upp till den anställde att själv bestämma hur mycket cykeln får lov att kosta. När cykeln är vald så sköts den ekonomiska biten mellan arbetsgivare och Elcykelpunkten och många väljer leasing för att inte belasta likviditeten. När beställningen är klar så monterar och funktionstestar vi cykeln och levererar den. Har du valt till tillbehör monterar vi även denna om den inte är skrymmande som tex en barnstol, då kommer det i ett separat paket.

Stålhästens elcykel - Prima

Några fördelar med elcykel:

 • Endast 25 öre per mil i drivmedelskostnad. Räknar man med inköp, värdeminskning och underhåll blir det ca 4 kr/mil. En bil har i genomsnitt ca 65 kr/mil.
 • Spar tid. Oftast går det snabbare att ta sig fram med en elcykel jämfört med en bil i stora städer. Behöver inte leta efter parkering och inga bilköer.
 • Miljövänligt. Elcykeln bidrar till kraftigt reducerade utsläpp. 
 • Man slipper bli varm och svettig. Använd elassistansen i backarna så får medarbetarna…
 • Motion. 2-3 h lågintensiv träning varje vecka ger 6 års extra livslängd enligt studier.
 • Åk långa sträckor. Man tar sig oftast minst 4-5 mil på en laddning och ända upp till 10 mil beroende på vilket batteri och modell man väljer.
 • Punktlig. Slipp köer eller förseningar i kommunaltrafiken. Man vet när man är framme.
 • Fantastiskt roligt! Provcykla och du kommer bli förvånad över hur roligt det är.
 • Dörr till dörr. Jämfört med kommunaltrafiken slipper du gå från stationerna och spar tid.
 • Friskare personal och färre sjukskrivningar.

KONTAKTA OSS (Oftast svar inom ett par timmar)

Önskar ni en tjänstecykel med företagslogga på elcykeln?

En tjänstecykel får endast använda i tjänsten. Det finns många fördelar att ha en elcykel till företaget som alla i företaget kan nyttja. Vi kan även trycka ert företags logga på elcykeln enligt bild. Se gärna vår sida för tjänstecyklar för mer information. 

Skicka annars ett kort mail till foretag@elcykelpunkten.se om ni har några frågor så får ni oftast svar inom 1-2 h under vardagar.

företagscykel