Så fungerar en elcykel

 
Har du aldrig provat en elcykel så kommer du antagligen bli förvånad över hur roligt det är. En elcykel kan man använda som en vanlig cykel eller så kan man välja att aktivera elassistans med hjälp av en display som sitter på styret. Om man aktiverar elassistansen får man endast extra kraft när man trampar. Man kan välja hur mycket assistans man önskar få. Maxhastigheten är 25 km/h men det går att cykla fortare om du har snabba ben. Elkraften anpassas efter hur mycket du trampar men du slipper komma till jobbet svettig.

Hur långt räcker batteriet på en elcykel?

45-100 km vid normalt användande. Detta beror på;
• Vilket batteri och modell man väljer
• Däcktryck. Har man högt däcktryck kommer man mycket längre
• Tar man ut full effekt så tömmer man batteriet snabbare än om du bara använder batteriet i t.ex uppförsbackar
• Kroppsvikten
• Hur mycket du trampar
• Temperaturen. På vintern förlorar alla batterier en del kapacitet oavsett märke. Man brukar säga att batteriet tappar ungefär 20% av sin kapacitet vid 0 grader.
 

Måste jag trampa på en elcykel?

Ja. Du måste trampa för att elmotorn ska ge dig extra skjuts. Du bestämmer själv när och hur mycket hjälp du ska få men det finns några tips för att få lite extra skjuts. Välkommen in i vår butik så berättar vi mer! 
 

Hur fort kan jag åka?

Du bestämmer själv hastigheten. Själva motorn på elcykeln slutar hjälpa till när du kommit upp i 25 km/h men du kan fortfarande trampa dig upp till en högre hastighet om du har snabba ben.
 

Kan jag använda elcykeln som en vanlig cykel?

Ja, du väljer själv om du vill ha igång elassistansen eller inte.
 

Hur länge tar det att ladda batteriet?

Beroende på vilket typ av batteri man har kan det ta mellan 3 h och 6 h. Har man ett batteri som tar 6 h att ladda så brukar man återfå 80% av kapaciteten efter 3 h.
 

Kan man ta loss batteriet?

Ja, det kan man. Det är en viktig detalj för att kunna ladda batteriet om man bor i ett våningshus eller har svårt att ta in elcykeln till ett uttag. Ofta finns ett litet handtag på batteriet för att kunna bära batteriet smidigt.

Fungerar det att ladda i ett vanligt 220-uttag?

 Ja. Det är vanliga uttagen som man har hemma i sin bostad.

Vad kostar det att cykla en 1 mil?

Elen som krävs för att ladda ett medelstort batteri kostar en krona. Om man kör 4 mil på en laddning så blir milkostnaden 25 öre.
 

Måste jag bära hjälm?

Elcyklar har samma hjälmkrav som vanliga cyklar. Om man är under 15 år är det lag på att man ska ha hjälm medan äldre inte behöver ha hjälm.
 

Klassificieras elcykel som en moped?

Elcykeln räknas som en vanlig cykel. Man kan cykla på vanliga cykelbanor och parkerar som vanligt.
 

Vad innebär att era elcyklar är certifierade?

Alla våra elcyklar är godkända enligt Europastandard (EN15194). Efter kontroll i certifierade laboratorium kan vi garantera att cyklarna håller rätt hastighet och att batterierna är pålitliga. Batterierna uppfyller även internationella säkerhetskrav avseende explosionsrisk och brandfara.
 

Täcker hemförsäkringen min elcykel?

Ja. Elcyklar räknas som vanliga cyklar och täcks därför av din hemförsäkring. Man måste låsa sin cykel med ett godkänt lås för att få ersättning vid en eventuell stöld. Kontrollera med ditt försäkringsbolag vad din försäkring täcker, olika maxbelopp gäller för olika försäkringsbolag. Det kan vara så att cykeln överskrider maxbeloppet och du behöver då utöka för att få full täckning.

Stålhästens elcykel Prima Stålhästens elcykel - Prima

låna elcykel

LÅNA ELCYKEL I UPP TILL
48 H INNAN KÖP

VI MONTERAR & JUSTERAR DIN ELCYKEL INNAN LEVERANS

fri frakt elcykel

1-3 DAGAR FRI FRAKT
DIREKT TILL DÖRREN